Schreiber Réka elmondta: az Erste felkészült a rendszer bevezetésére, ami több milliárd forintba került. Az azonnali fizetés márciusi bevezetésével a jelenlegi maximum négy óra helyett országon belül 5 másodpercen belül jóváírják az átutalást a kedvezményezett számláján, és nem csak munkanapokon, hanem nonstop elérhető lesz az év minden napján. Az összeghatár tízmillió forint, az e feletti összegeket a mostani rendszer szerint kezelik – mondta. A tranzakciókat a bankok a számlacsomagnak megfelelően kezelik, többletdíja nem lesz. A rendszer országon belüli forint fizetésekre terjed ki.

Kitért arra, hogy a számlaszám helyett másodlagos azonosító használatával működhet az átutalás, ami lehet e-mail cím vagy telefonszám vagy adószám. A választott azonosítót a számlavezető banknál regisztrálni kell – mondta. Ezt az azonosítót évenként meg kell erősíteni a banknál. Az országos rendszert tesztelték, a tesztek 2019 júliustól indultak, idén folytatódtak – jelezte.

Bek-Balla László, az Erste digitális csatornák és contact center vezetője elmondta: a várakozásaik szerint a készpénzforgalom egy része a rendszer bevezetésével átterelődik a digitális csatornákra. Az azonnali fizetési rendszeren belüli fizetési kérelmek bevezetéséről elmondta: az a sárga csekket helyettesítheti, a kedvezményezett – például a közszolgáltató – jelzi a fizető fél felé, hogy pénzösszeget vár tőle. Annak elfogadásával megtörténik az utalás.

A Magyar Bankszövetség korábbi tájékoztatása szerint az azonnali átutalás bevezetését a jegybank szabályozza és felügyeli, a bankszektor 30-40 milliárd forintot költött az új rendszerre.