A koronavírus-fertőzés terjedése nem állt meg, sőt Európában több országban is kimutatták a jelenlétét, ezért a magyar hatóságok komolyan veszik a járványt – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: gyanús tünetek esetén feltétlenül szükséges a laboratóriumi vizsgálat. Jelenleg egyetlen Debrecenből érkezett eset vizsgálata zajlik.

Egyelőre nincs koronavírusos beteg Magyarországon. Fontos, hogy ne alakuljon ki pánik, erről Sölch Gellért stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár beszélt. Péntektől operatív törzs állt fel, a hatóságok és a kormány összehangolt munkát végeznek – emelte ki.

A testület feladata a járvány elemzése és értékelése, és az esetleges fertőzések kiszűrése. Az operatív törzs véglegesíti a koronavírus elleni védekezésre vonatkozó akciótervet is. Az országos tisztifőorvos azt mondta: a WHO csütörtökön megfogalmazott ajánlásainak többségét Magyarország már korábban bevezette, illetve 24 órás ügyeletet rendeletek el a kormány- és járási hivatalok népegészségügyi osztályain.